onsdag 26. november 2008

Eg har laga leverpostei...

No er leverposteien min ferdig steikt :)
Eg gleder meg til eg kan smake på den.
Men endå er den litt for varm.
Men den som venter på noke godt.....
.......
I går formiddag ringte dei om at dei hadde fått inn lever,
so då var det berre å stikke å kjøpe etter jobb.
Heimatt og rett i eddikvatn med den.
Der låg den til klokka ti i går kveld (ca 6 timar)
.......
Eg reinskar og rensa lever og spekk i går kveld før eg la meg.
Litt av en dritjobb egentlig,
men det er absolutt verdt det :-)
.......
Eg begynte på jobb kl elleve i dag,
og før det måtte leverposteien stå klar til steiking.
So alt var målt opp og gjort klart før eg la meg


krydderblandinga mi

Eg stod opp kl 7 i dag,
og starta med dagens dyst.
Lever, spekk og løk blir malt 2 gongar i kverna mi.
.......
Det var sånn kvern mamma brukte når ho laga leverpostei,
så eg var kjempeglad når eg fikk meg tak i ei sånn.
Finnes sikkert meir lettvinte hjelpemiddel.
Men godt, gammaldags, heimelaga treng ikkje alltid vere så lettvint.



Vel... når eg gjorde meg klar til å gå på jobb litt før elleve,
stod det 3 stk 2-liters former klar til steiking i kjøleskapet.


Kom frå jobb kl 19 i kveld,og ovnen vart satt på.
Kl halv ti var leverposteien ferdig steikt :-)



Oppskrift kjem her om noken er interresert:
.......
Legg levera i vatn over natta (ha gjerne litt eddik i vatnet)
Den bør minimum ligge i vatn 6 timar.
.......
1 kg svinelever (vekt ferdig rensa)
1 kg svinespekk (vekt ferdig rensa)
ca 400 gram kveitemjøl
2 liter melk
4 egg
1 stor eller 2 små løk
4 ss salt
2 ss pepper
3 ts malt nellik
1 lita boks ansjos (inkl laken)
.......
Grovmal lever, spekk og løk 2 gongar.
Bland inn krydder, egg og finhakka ansjos + laken.
Lag ein tjukk kvit saus av melk og kveitemjøl og bland i.
.......
Dette er passe mengde til 3 stk 2 liters former.
Eg kler formene med bakepapir,
for lettare å 'snu' leverposteien ut av formene når den er ferdig og nedkjølt.
.......
Steik midt i ovnen i vannbad ved 250 grader i ca 2 timar.
Legg bakepapir over formene heile steiketida.
.......
Å, kor eg gledar meg til å smake no :-)

4 kommentarer:

  1. Blir svolten eg, Mariann....

    SvarSlett
  2. Nam, nam, den så skikkelig god ut!

    SvarSlett
  3. Takker og bukker, nikker og neier. Leverpostein er en av de tingene jeg hadde tenkt å lage til jul men jeg kunne ikke huske hvor oppskriften var. Og her kom den servert på et sølvfat:-)

    SvarSlett
  4. Og berre sånn at det e sagt:
    I år var den bedre enn noken gong, akkurat som den e kvart år ;-)

    SvarSlett